Wanneer heb je voor het laatst zelf een boilie gedraaid Harry?
Maismeel, polenta, soja zijn basismelen die een enorme invloed hebben op de draaibaarheid van de bol en in iets minder mate op de uitharding en uitwaseming. Sojabloem is een totaal ander goedje dan maismeel, het een zomaar door het ander vervangen kan een ondraaibare boilie opleveren.
Vismeel toevoegen in deze bol heeft in mijn ogen niks met verstieren te maken, maar alles met het beter maken van de bol. Wat is nou het doel? Wil je een zo goed mogelijk vangende bol of wil je een zo banaan mogelijke bol zonder synthetische toevoegingen? En waarom banaan? Wat maakt een banaan attractief voor een karper?
Een bol maken zonder flavour is een prima insteek, ik heb jaren lang geen druppel flavour in mijn boilies gehad. Soms kan flavour een klein beetje meerwaarde hebben, soms kan het ook tegen je werken. Een wondermiddel is het echter nooit en noodzakelijk voor een goede boilie al evenmin.
Zelf heb ik een jaar of 5 geleden een keer een experiment gedaan met verse vis door de boilies ipv vismeel. Ik zie zo nog voor me hoe we 40kg makreel bij mtc door de gehaktmolen draaiden , dat mengden met een verder vrij basic mixje en daar tot onze grote schok ruim 130kg boilies uit zagen komen, toch zeker een 30kg meer dan we eigenlijk konden invriezen.
Die bol deed het prima, hij was wel wat aan de zachte kant en vrij beperkt houdbaar, maar uiteindelijk was ie helemaal niet duur (ik meen gedraaid en inclusief alles zo € 4-4,5/kg) en ving ie prima, misschien wel meer dan dat. Maar maakt het nou echt verschil met de makkelijke weg in de vorm van een basic € 4,50/kg vismeelbal? Ik heb het alvast niet kunnen merken. Op papier is de vismeelbal qua voedingswaarde zelfs beter en je kan iets meer qua extra attractors. Qua vangsten merkte ik op het TK weinig verschil. Op een afgesloten water waar druk gevist werd heb ik ze niet tegen elkaar gevist, maar deed de pure visbal het in elk geval prima, weer eens wat anders en moeilijk te imiteren voor de concurentie (ik voerde natuurlijk voor, dat was het hele punt).
Dit brengt mij bij misschien wel het belangrijkste punt: het water wat je er mee wil gaan bevissen. Niet elke bol werkt overal even goed en niet overal hoef je heel moeilijk te doen om een goed vangende bol te maken. Wat ik hier lees vis je op de IJssel, open water dus. Hoewel ik op de IJssel zelf geen ervaring heb ik dat wel op andere open wateren en Franse rivieren. Mijn ervaring is daar in heel duidelijk, je vangt vis wanneer de vis op je stek wil azen en jij goed vist. Wat voor bol er aan hangt maakt veel minder uit dan op zwaarbevist stilstaand water. Natuurlijk kan bol A best een visje meer of minder vangen dan bol B, maar dit is al vissend vrijwel onmogelijk vast te stellen. Wil je echt een beeld van de potentie van een bol krijgen ben je veel beter af op een goed bezet en zwaar bevist afgesloten water. Op zo'n water kan de goede of de foute bol een enorm verschil maken en doordat je op flink bezet water ook meer aanbeten krijgt krijg je ook veel sneller een beeld van de potentie van die bol.
Al met al vind ik dit echt een leuk experiment, maar ik zou wat meer finetunen. Denk goed na over wat je hoopt te leren/bereiken en hoe je dat gaat doen, dan kan je naar mijn mening meer uit dit experiment halen dan je nu doet.