Dat zijn de rode kidney bonen. Op de foto die ik erbij gezocht heb zijn de bonen wel erg rood.
Of ze goed karper vangen zal toch iemand moeten beantwoorden die er mee gevist heeft. Ik
heb er zelf geen ervaring mee.
Bij de Turkse winkels en Toko's kun je ze in gedroogde vorm krijgen. Wel weken en koken zoals
bij alle peulvruchten die je gebruikt voor het karpervissen om de aanwezige toxische stoffen te
elimineren. Je zou ze ook kant en klaar uit blik of glazen pot in de supermarkt kunnen kopen maar
dat valt dan een stuk duurder uit. Als er op het te bevissen water nog nooit met deze bonen gevist
is dan zou ik er enkele keren hier en daar wat rode bonen voorvoeren.
In kidneybonen (alternatieve naam: rode nierbonen) komt het lectine fytohemagglutinine voor, in
de kidneyboon is de concentratie het hoogst. Eet ze nooit rauw maar week en kook ze eerst. Kook
ze minimaal 30 minuten en zorg er tijdens het koken voor dat ze 10 minuten stevig doorkoken om
alle lectine onschadelijk te maken. Je moet ze niet in een slowcooker klaarmaken, aldus Mahuna,
peulvruchten leverancier.
- rode-kidneybonen.jpg (35.84 KiB) 4324 keer bekeken