Dit jaar besloten om weer eens geheel seizoen met tijgernoten te gaan vissen, wat mij echter opviel was de slechte kwaliteit zoals deze bij veel hengelsportzaken verkocht wordt. Met name de hoeveelheid zaagsel , de geringe diversiteit (allemaal geslecteerd op geringe grootte, terwijl vroeger allerlei verschillende groottes en vormen aanwezig waren), en de enorme hoeveelheid aangevreten (kleine gaatjes) noten. Vrijwel alles kom via de groothandel Wielco.
Na enig speurwerk op op de site aasvoorkarpers.nl terechtgekomen. De bestelde tijgernoten blijken van geweldige kwaliteit en werden keurig binnen 2 dagen bezorgd.
Kosten voor 25kg een kleine € 50 (+ bezorgkosten). Een aanrader , naast de webwinkel ook de onderstaande achtergrondinformatie op de site aanwezig.
Van natuurproduct tot visvoer.
De tijgernoot zoals deze in Nederland ook wel wordt genoemd heet in het boeken knolcyperus. De knolcyperus (Cyperus esculentus) is een vaste plant die behoort tot de cypergrassenfamillie en is een hardnekkig onkruid in de teelt van aardappels en maïs en een gevreesd onkruid in de gladiolenteelt.
Knolcyperus vermeerdert zichzelf hoofdzakelijk vegetatief. De plant komt voor in Eurazië en komt oorspronkelijk uit de warmere gebieden. De knolletjes werden al geteeld in de Nijlvallei door de Oude Egyptenaren. De Arabieren brachten de knolcyperus in de achtste eeuw mee naar Spanje, van waaruit het zich verder over Europa verspreidde.
De knolletjes worden in Zuid-Europa gegeten, maar ook wel in Nederland tussen pasen en pinksteren. De smaak doet denken aan hazelnoten of amandelen. In Nederland wordt een knolletje een aardamandel genoemd, in Frankrijk 'Amandes de terre' en in Spanje 'Chufa' (uitspraak tshúfa).
De knolletjes bevatten 25% vet, ca. 30% zetmeel en 7% eiwit. Het vet bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Verder komt vitamine H (biotine) en rutine, een flavonoïde, naast vele mineralen voor.
Het is een vrij onbekende plant bij de gemiddelde Nederlander, die tijgernoten eerder herkent als een borrelnootje van duivis, maar voor karpervisser is het een begrip. Met name de hardheid van het aas waardoor het een bijna uitsluitend karperaas is gebleken. Op veel wateren heeft de tijgernoot bewezen dressuur te kunnen doorbreken. Een voorn of winde zal een fatsoenlijke maat tijgernoot niet eens op kunnen nemen. Waardoor zij dit aas laten liggen. Mijn eigen ervaringen met tijgernoten leert me dat ik daarop alleen brasem vang zodra ik de noten heb laten slijmen.
Het gebruik van tijgernoten kan daarnaast veel goedkoper zijn dan het gebruik van boillies. Voor 25kg 8-12mm betaalt u 50,- euro. Dat is 2 euro per kg. Dit is echter een droge tijgernoot. In gekookte toestand wegen ze nog 1,5 zoveel. Dus voor 50,- euro heeft u 37.5kg aas. Dit is vele malen goedkoper dan boillies terwijl het toch een specifiek karperaas is!!
Tijgernoten bereiden
Onbehandelde tijgernoten zijn niet geschikt om mee te voeren/vissen. Voor gebruik dient u de partikel te weken en te koken.
Tijgernoten bereiden heeft als doel de tijgernoten weer vocht op te laten nemen zodat ze beter verteerbaar zijn. De stappen hiervoor zijn weken en koken. Over tijden kan veel worden geschreven en alles is natuurlijk ook afhankelijk van de versheid van de producten.
Doorgaans volstaat de bereiding door 24 uur te weken en 3 uur te koken.
Is de tijgernoot tijdens het kookproces volgezogen met vocht dan is het gerimpelde uiterlijk verdwenen en is de tijgernoot voldoende gekookt. Ook is de kleur duidelijk lichter, eerder geel dan bruin. Ook is de tijgernoot krokant zodra deze goed is bereid.
Waarom 3 uur koken en niet 1 uur?
Aangezien tijgernoten uit de bodem komen bevatten de tijgernoten ook sporenvormende bacteriën. Die sporen kunnen weer bacteriën worden maar zitten zeg maar in een veilige bunker. Door langer te koken dood je ook die sporen af en zijn uw tijgernoten net iets langer houdbaar buiten de vriezer, ze worden minder snel zuur.
De snelste bereidingswijze, echter ook de duurste vanwege het energieverbruik, is het weken achterwege te laten en gewoon direct te koken. Door de hardheid van tijgernoten hoef je niet bang te zijn iets kapot te koken. Koken totdat de tijgernoten helemaal "vol" zijn.
U bewaard uw bereide tijgernoten in de vriezer, bij -18 °C. U kunt ook porties van bijvoorbeeld 1kg invriezen zodat u niet elke keer alles moet ontdooien om te kunnen vissen.
Uitermate geschikt om mee te voeren!! Dit zijn overigens ook de Superslijmers. Geen van onze andere tijgernoten slijmen zo goed als deze! Deze tijgernoten mix is het product dat van de teler naar de verwerkingsfabriek gaat. Het product is dus niet geschoond, niet gewassen en ongesorteerd. Elke zak kan verschillend zijn. Doordat het product niet is geschoond zijn eitjes van de Meelmot aanwezig. Het product wordt door ons ingevroren waardoor nagenoeg alle insecten(eitjes) worden afgedood. Mocht er toch uitgroei plaatsvinden dan is dit risico voor de klant.