Als ik boilies maak kook ik ze altijd zo kort mogelijk, meestal 1 tot 2 minuten. Wat er in die tijd aan attractors verloren gaat valt volgens mij nog reuze mee. Hoe meer boilies je kookt des te meer komt natuurlijk in je kookwater terecht waardoor je eigenlijk weer in een soort attractoroplossing kookt en er ook weer minder verloren kan gaan. Door voor het invriezen een beetje van de vloeibare attractors aan de boilies toe te voegen trekken ze er tijdens het invriezen en ontdooien ook weer net zo gemakkelijk in
.
De hardheid van de boilies is natuurlijk mede afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de droogtijd.
Zelf heb ik m’n boilies nog nooit gestoomd maar ik kan me heel goed voorstellen dat er door de stoom ook één en ander aan attractors uit de boilies wordt gestoomd (maar dat zie je alleen wanneer je ze thuis zelf stoomt). Ook duurt het volgens mij veel langer om ze te stomen dan om ze te koken. Bij het koken stolt het ei in de boilies vrij snel en wordt de boilie dus ook snel afgesloten. Bij het stomen en dan vooral op de lagere temperaturen wat dus beter zou moeten zijn duurt dit proces van stollen dan ook weer veel langer waardoor de voordelen m.i. weer voor een groot deel komen te vervallen.
Het is maar net waar je het meeste in gelooft. Boiliefabrikanten bedenken steeds weer nieuwe dingen om zich te onderscheiden van de alsmaar groeiende concurrentie, geen eieren, plasma, stomen, superverse geheime en nieuwe ingrediënten, enz. enz. Reclame doet een hoop, waarmee ik absoluut niet gezegd wil hebben dat stomen slechter (of beter) is dan koken.
Maar als je een karper op een gestoomde boilie vangt zou ik niet durven te beweren dat ie op een gekookte maar verder identieke boilie niet was gevangen
.