Ik denk wanneer je 10 mensen vraagt, je ook 10 verschillende antwoorden krijgt!
Het hangt namelijk allemaal van verschillende factoren af. Met warm weer moet je sowieso voorzichtig zijn en de vis niet onnodig lang zakken of op de mat houden. Wanneer het vriest geldt natuurlijk hetzelfde wanneer de vis op de kant is. Zuurstofgebrek en uitdroging/bevriezing van slijmlaag en kieuwen moet ten allen tijde voorkomen worden. (Harde) wind werkt ook versneld drogend.
Zakken doe je alleen om foto- en weeggerei in gereedheid te brengen. Dus maximaal een half uurtje. Langer kan maar dan moet je wel uitkijken dat er voldoende zuurstof in het water is bij warm weer. In de donkere uurtjes de vis ook niet tussen de waterplanten hangen dus want dan onttrekken ze juist zuurstof aan het water. Overdag kan het wel dus. Liefst ook een lang touw aan de zak zodat de vis op de voor hem aangename diepte, met hopelijk voldoende zuurstof, kan zakken.
Hoe langer je een vis zakt des te meer stress hij krijgt, hetzelfde geldt voor op de mat.
Ik heb wel eens gehoord dat er gasten zijn die vissen meerdere dagen/nachten hebben gezakt zodat ze met meerdere vissen op de foto kunnen. Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Ook hoor je wel eens dat er eentje aan het begin van de avond in de zak gaat en pas de volgende middag wordt gefotografeerd omdat het licht dan beter zou zijn of omdat de vanger zijn schoonheidsslaapje nog niet uit had...
Zelf vind ik een uurtje of 5-6 zakken het absolute maximum en onder niet al te hete omstandigheden, en de vis ten allen tijde nat houdend, maximaal 5 minuten op de mat aanvaardbaar. Drie foto's van elke kant en dan retour is meer dan voldoende.
Langer kan waarschijnlijk wel maar wat de (langetermijn) gevolgen zijn weten we natuurlijk niet, dus liever save dan sorry!