en werd in het karperboek van Rini Groothuis ook beschreven. Bij deze het toch al heel wat decennia oude
onderzoek.
De reactie van de karper op 115 smaken en vele soorten voedsel werden getest bij de staat Fish
Laboratory in Livingston Manor. De test karpers detecteerden alle oliën en een aantal wateroplosbare
smaken, met uitzondering van alcohol en zout. Meerdere in water oplosbare verbindingen stimuleerden
voedselopname in blinde vis, terwijl de karper onbekend waren met deze stoffen. Tests geven aan dat
volwassen karpers vrijwel alle voedingsmiddelen zullen accepteren zonder te letten op kleur, maar voedsel
wat niet gemalen/gekraakt kan worden met hun keeltanden zullen ze niet eten. Het vermogen van blinde
karper om snel bewegende dieren te vangen werd ook aangetoond. Waarnemingen van foerageer activiteiten
bleek een ingewikkeld, maar stereotiepe reeks acties, met soms bepaalde dominantie van enkele zintuigen
tov andere.
Hier het hele onderzoek in .PDF bestand: Reactions of aquarium carp to food and flavours
REACTIONS OF AQUARIUM CARP TO FOOD AND FLAVORS
Howard A. Loeb
Conservation Biologist
New York State Conservation Department